Centrum Urody Moss

Kraków
Architekci
FAAB Architektura
Address
Prochowa 9, 31-532 Kraków
Year
2014
Total area

163,2 m²

Volume
561,3 m³

Commission
Private investor

Architecture
FAAB Architektura
Adam Białobrzeski, Adam Figurski, Maria Messina

Structure
Pracownia Projektowa Piotr Kubicki 

Sanitary
SANGRAF Olga Żuk

Electrical
ELGRAF Arkadiusz Bednarski

Photo
Bartłomiej Senkowski

MOSS powstał poprzez scalenie dwóch niepołączonych ze sobą lokali, znajdujących się na różnych poziomach. Na niższy poziom, dostępny bezpośrednio z ulicy, składa się strefa recepcyjna z wejściem głównym, salon fryzjerski oraz część manicure/pedicure. Na wyższym poziomie, który dostępny jest za pomocą schodów wewnętrznych, umieszczono gabinety kosmetyczne i strefę odpoczynku. Strefa odpoczynku to przestrzeń przed gabinetami przechodzącą w antresolę, zwieszającą się nad strefą recepcyjną. Zgodnie z założeniami, MOSS, ma być okazjonalnie wykorzystywana jako galeria, w której prezentowana będzie fotografia artystyczna, grafika i etc.

Motywem przewodnim we wnętrzu jest mech, w tym wypadku chrobotek reniferowy, wybarwiony na kolor intensywnej zieleni. Mech jest obecny przy wejściu głównym na suficie i ścianach. Stanowi element kompozycji ścian zamykających krótsze boki przestrzeni niższego poziomu. Jest też materiałem wykorzystywanym do stworzenia elementów meblowych. W warstwie symbolicznej, intensywnie zielony, puszysty mech, „rozrywający” ścianę wykończoną panelami z szarego i gładkiego betonu architektonicznego, ma reprezentować witalność, żywotność i świeżość. Całości obrazu dopełnia drewno, materiał w sposób naturalny, łączący się z mchem. Drewnem wykończone są meble, w tym ten największy, czyli przewijającą się przez strefę wejściową gięta forma, tworząca antresolę, schody oraz recepcję. Geometria obiektu, w zależności od punktu obserwacji może kojarzyć się z miękkością fryzury lub drzewa, zatapiającego się w mchu. Neutralna biel ścian oraz lakierowanych powierzchni mebli, podkreśla zderzenie faktur i kolorów mchu, betonu i ciepłego drewna. Geometria zaprojektowanych mebli współgra z miękkością przestrzennej formy budującej antresolę, schody i recepcję.

FAAB, Warszawa, 2015-03-12

Related Projects

  • Umbau und Sanierung Westflügel Erlacherhof
    Bellorini Architekten AG
  • SAC Finsteraarhornhütte
    Ruch Architekten
  • EFH, Wohnhaus
    Ruch Architekten
  • KD 195, Luxuswohnungen und Spa am Kurfürstendamm
    Nau2
  • Danfoss Universe
    J.MAYER.H und Partner, Architekten mbB

Magazine

Other Projects by FAAB Architektura

PGE GiEK concern headquarters
Bełchatów
Foundation for Polish Science
Warsaw
Regionalne Centrum Krwiodawstwa i Krwiolecznictwa
Racibórz, Polska
Ministry of Labor and Social Policy Refurbishment
Warsaw
National Science and Innovation Centre of Lithuania in Kaunas, entry SI_89088
Kaunas, Lithuania